Kopřivová nádivka, někdy nazývaná také "hlavička", patří mezi nejstarší velikonoční pokrmy. Naši předkové věřili, že mladé jarní byliny, jako jsou kopřivy, dodají tělu po zimě tolik potřebnou sílu a energii. Nádivka se tradičně připravovala na Bílou sobotu a jedla se o Božím hodu velikonočním. V každé rodině měli svůj vlastní recept, který se pečlivě střežil a předával dalším generacím.
Recept na kopřivovou nádivku
Suroviny:
- 500 g uzeného masa (krkovice nebo plec)
- 8 rohlíků nebo housek z předešlého dne
- 300 g mladých kopřiv
- 6-8 vajec
- 200 ml mléka
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- hrst čerstvých bylinek (pažitka, petrželka, libeček)
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř dle chuti
- 50 g másla na vymazání pekáče
- 3 lžíce strouhanky
Postup:
- Uzené maso uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Poté ho nakrájíme na malé kostičky.
- Mladé kopřivy (ideálně jen vrcholky) spaříme vroucí vodou, scedíme, necháme vychladnout a jemně nasekáme.
- Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Necháme chvíli nasáknout.
- Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Na troše másla ji orestujeme dozlatova.
- Vejce rozklepneme do větší mísy a rozšleháme.
- K vejcím přidáme namočené pečivo, uzené maso, kopřivy, osmaženou cibuli, prolisovaný česnek a nasekané bylinky.
- Vše důkladně promícháme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
- Nádivkovou směs přeneseme do pekáče a povrch uhladíme.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40-45 minut dozlatova.
Tip na moderní podání:
Nádivku můžete připravit také v formě na muffiny! Toto řešení nabízí hned několik výhod – nádivka se rychleji propeče, každý si může vzít svou vlastní porci a navíc vypadá na stole velmi efektně. Formu na muffiny důkladně vymažte máslem, naplňte nádivkovou směsí a pečte při stejné teplotě, ale pouze 25-30 minut. Hotové kopřivové muffiny můžete ozdobit malými snítkami čerstvých bylinek nebo jedlými květy. Jsou skvělé jak teplé, tak studené, a můžete je přidat i do velikonočního košíku na výlet nebo jako originální pohoštění pro návštěvy.
Ať už zvolíte tradiční nebo moderní způsob přípravy, kopřivová nádivka přinese na váš velikonoční stůl chuť jara a sílu prvních jarních bylin. Dobrou chuť!