Tradiční kopřivová nádivka

Kopřivová nádivka, někdy nazývaná také "hlavička", patří mezi nejstarší velikonoční pokrmy. Naši předkové věřili, že mladé jarní byliny, jako jsou kopřivy, dodají tělu po zimě tolik potřebnou sílu a energii. Nádivka se tradičně připravovala na Bílou sobotu a jedla se o Božím hodu velikonočním. V každé rodině měli svůj vlastní recept, který se pečlivě střežil a předával dalším generacím.

193579384_m

Recept na kopřivovou nádivku

Suroviny:

  • 500 g uzeného masa (krkovice nebo plec)
  • 8 rohlíků nebo housek z předešlého dne
  • 300 g mladých kopřiv
  • 6-8 vajec
  • 200 ml mléka
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • hrst čerstvých bylinek (pažitka, petrželka, libeček)
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř dle chuti
  • 50 g másla na vymazání pekáče
  • 3 lžíce strouhanky

Postup:

  1. Uzené maso uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Poté ho nakrájíme na malé kostičky.
  2. Mladé kopřivy (ideálně jen vrcholky) spaříme vroucí vodou, scedíme, necháme vychladnout a jemně nasekáme.
  3. Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Necháme chvíli nasáknout.
  4. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Na troše másla ji orestujeme dozlatova.
  5. Vejce rozklepneme do větší mísy a rozšleháme.
  6. K vejcím přidáme namočené pečivo, uzené maso, kopřivy, osmaženou cibuli, prolisovaný česnek a nasekané bylinky.
  7. Vše důkladně promícháme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  8. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  9. Nádivkovou směs přeneseme do pekáče a povrch uhladíme.
  10. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40-45 minut dozlatova.

Tip na moderní podání:

Nádivku můžete připravit také v formě na muffiny! Toto řešení nabízí hned několik výhod – nádivka se rychleji propeče, každý si může vzít svou vlastní porci a navíc vypadá na stole velmi efektně. Formu na muffiny důkladně vymažte máslem, naplňte nádivkovou směsí a pečte při stejné teplotě, ale pouze 25-30 minut. Hotové kopřivové muffiny můžete ozdobit malými snítkami čerstvých bylinek nebo jedlými květy. Jsou skvělé jak teplé, tak studené, a můžete je přidat i do velikonočního košíku na výlet nebo jako originální pohoštění pro návštěvy.

Ať už zvolíte tradiční nebo moderní způsob přípravy, kopřivová nádivka přinese na váš velikonoční stůl chuť jara a sílu prvních jarních bylin. Dobrou chuť!